Verhuurmakelaar 123Wonen doet handhavingsverzoek ACM

02-02-2018

Verhuurmakelaar 123Wonen doet handhavingsverzoek ACM om verboden bemiddelingskosten aan te pakken en Tweede Kamerlid stelt vragen aan minister over het onderwerp

Veel makelaars rekenen nog bedragen van honderden euro’s aan huurders terwijl zij voor de verhuurder optreden. Enkelen doen dit slinks door de huurders er tussendoor op te wijzen voor het contract getekend kan worden, maar een groot aantal doet dit open en bloot door dit te vermelden in de omschrijving van de huurwoning op sites als Pararius of Funda of in hun algemene voorwaarden.

Funda loopt helemaal achter op dit gebied, op de site is er een speciaal veld om de hoogte van “Eenmalige kosten huurder” aan te geven terwijl deze überhaupt niet zijn toegestaan. Dit stamt nog uit de tijd dat NVM-makelaars zich op woningverhuur wilden storten omdat er geen woningen verkocht werden. De bedragen lopen in de vele honderden euro’s.

Mr. Norbert Wegter, jurist en franchisegever van verhuurmakelaar 123Wonen :”Voor de Hoge Raad uitspraak van oktober 2015 was er onduidelijkheid over wat wel en niet was toegestaan voor makelaars. Daarna, op 1 juli 2016 heeft de ACM per ondubbelzinnig schrijven de verhuurmakelaars op de hoogte gebracht dat geen enkele kosten aan huurders gerekend mogen worden als er wordt opgetreden voor de verhuurder, ongeacht hoe het genoemd wordt. Of het zou moeten zien op enkele tientjes die aantoonbaar aan bijvoorbeeld een naambordje besteed worden”

123Wonen.nl is een franchiseorganisatie op het gebied van verhuur en beheer en weet door haar landelijke dekking wat er speelt in de markt.

Het vragen van een hoger bedrag betekent dat deze makelaars zich schuldig maken aan “oneerlijke handelspraktijken” richting de huurders en er ook oneerlijke concurrentie is voor de makelaars die wél de regels volgen en geen kosten in rekening brengen. 

Een procedure naar de rechter heeft veelal geen zin, het bedrag is te laag. En voor de bureautjes die no cure no pay hielpen met het terughalen van betaalde bemiddelingskosten loont het niet om te gaan procederen, zij krijgen een percentage van het bedrag dat teruggehaald wordt. Bij bemiddelingskosten ging het soms om duizenden euro’s maar bij de administratiekosten is het bedrag is simpelweg te laag. De enige route die overblijft is handhaven door de ACM; zij kunnen boetes uitschrijven hiervoor of een last onder dwangsom opleggen om dit een halt toe te roepen.

Er is vaak genoeg gewaarschuwd, makelaars die zich er nu nog schuldig aan maken doen dit willens en wetens en dienen bestraft te worden.

Naast de verhuurders die voor de eigenaar optreden en daarbij onterechte kosten rekenen aan huurders is er nog weer een nieuwe vorm van “volksverlakkerij” ontstaan. Dit betreft de makelaars die zich “aanhuurmakelaar” noemen maar enkel objecten “aanhuren” van bekende en bevriende vastgoedbeleggers, voor wie zij dan vaak het vastgoedbeheer doen met een andere BV.

Om dit aan te pakken zal de ACM uitgebreider onderzoek moeten doen.

Het is tijd voor Minister Kajsa Ollongren om aan al deze praktijken definitief een einde te maken. Op eerdere kamervragen aan zowel minister Plasterk als Ollongren kwam een vrij standaard reactie waarin gewezen werd op de mogelijkheid van de rechtsgang, maar dit biedt geen soelaas.

Vanmiddag (31-01-2018) zal Kamerlid Alexander Kops (PVV) aan minister Kajsa Ollongren in het “Algemeen Overleg Staat van de Volkshuisvesting 2017 en de Staat van de Woningmarkt 2017” vragen waarom de ACM nog niet heeft opgetreden tegen deze praktijken.

De verwachting is dat er nu snel een einde komt aan deze toestanden. Bron:Vastgoedberichten.nl