Bouwkundige keuring verplicht in de koopovereenkomst

25-01-2018

Bouwkundige keuring van huis komt standaard in koopcontract

Vanaf 1 februari 2018 staat een bouwkundige keuring standaard in het koopcontract. Dat hebben Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond afgesproken met makelaarsorganisaties NVM, VBO Makelaar en VastgoedPro. Na een bouwtechnische keuring kan de koper afzien van het kopen van een huis als er ernstige gebreken blijken te zijn of als herstelkosten boven een bepaald maximum uitkomen.

Tot nu toe moest een koper altijd aan de verkoper of makelaar vragen een bouwkundig voorbehoud toe te voegen aan het contract. De keuring kan alleen uit het contract worden gehaald als de koper die niet nodig vindt of als de verkoper die niet toestaat. Het voorbehoud moet dan worden doorgestreept, verwijderen mag niet. „Dan is koper zich in ieder geval bewust van de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt”, aldus VEH.

Ook het voorbehoud van financiering zit standaard in de modelovereenkomst. Met die voorwaarde kan een koper nog onder de koop van het huis uit als hij of zij bijvoorbeeld de hypotheek niet rondkrijgt. Bron NRC.